Müteahhit Ortaklıkları Hakkında

29 Mayıs 2022

Müteahhit Ortaklıkları Hakkında

Müteahhitler için yeni bir terim olmasa da artık daha yaygın kullanılacağını düşündüğümüz bir kelimedir. Yeni kanun gereği 2019 Yapı Müteahhitlerini Sınıflandırma kapsamında, artık yeterlilik belgesi büyük işlere yetmeyen müteahhitler iki yol izleyebilmektedir. Bu yapıyı üstlenmek için belgeyi mutlaka edinmeleri gerektiği için piyasada görmüş olduğumuz bazı uygulamaları sizlerle paylaşalım istedik.

  1. Yetki belgesi daha üst sınıftan olan bir müteahhit ile ortak olmak
  2. Yetki belgesi daha üst sınıftan olan bir müteahhit firmadan belge kiralamak (aslında süreli ortaklık denmesi daha doğru)

Bu iki yöntemde de fiilen iki firma yapı ortağı üstlenici rolü ile inşaatta yetkili gözükür. Birinci seçenekte gerçek bir ortaklık bulunmaktadır, gerek kazank gerek zarar ortaklığı. İkinci seçenekte ise yine sorumluluklar ortak olmak kaydıyla iki müteahhitten alt sınıf olan, üst sınıf müteahhit ile kâr ortaklığı olmadan belli bir ücret karşılığı yapıda sadece ortakmış gibi davranarak işi bitirmeyi hedeflerler.

İkinci Yöntemin Tehlikeleri

İkinci yoldan giden müteahhitler fiilen ortaktır değinmiştik. Fiilen ortak olmak demek sorumluluğa da ortak olmak demek. Bu durumda, bitmiş bir yapıda iki firma da yetkili müteahhit gözükeceği için devletin " müteahhit firmanın sorumluluk süresi " boyunca ikisine de malikler tarafından şikayet / talep / eksiklik bildirimi gelebilir ve yapmakla mükelleftir.

Bu noktada üst sınıfta olupta, alt sınıftaki firmaya belge kiralayan firmaların çok dikkatli olması gerektiğini, ummadıkları ve gözden kaçırabilecekleri bazı şeyler sebebi ile maliklerle başlarının derde girebileceğini, ek maliyetlere katlanmak zorunda kalabileceklerini de bu makalemizde belirtmiş olalım.

Haber Yorumları